Hundtandborste till Rocky

Det är inte alltid lätt att vara en ansvarsfull husse, det innebär inte bara att visa kärlek och motion till din hund, utan det handlar om alla aspekter av din hunds välbefinnande. Förutom rätt kost, regelbunden motion och mycket kärlek, behöver hundar, precis som vi människor, också en noggrann tandvård. Det finns olika sätt att ge din hund bra tandvård och munhygien, men en bra hundtandborste är verkligen ett av de bättre alternativen i detta sammanhang. I detta blogginlägg kommer jag att diskutera lite varför jag tycker det är bäst att använda tandborste och borsta din hunds tänder.

Tandproblem – en dold risk

Hundar är precis som oss människor, de är mottagliga för olika typer av sjukdomar, inflammationer och bakterier. Ett utav de vanligaste problem som hundar får är tandproblem. Plack, tandköttsinflammation, tandlossning och tandsten är några av de absolut vanligaste problemen som kan orsaka just smärta hos hundar. Ett tecken på att de fått något av detta är dålig andedräkt, när du upptäcker detta är det dags att göra någonting åt det för att undvika allvarliga infektioner. Tyvärr har jag insett att det är många hundägare som förbiser vikten av regelbunden tandvård, dels för att man är lat men också inte utbildad inom det. Detta kan i västa fall leda till allvarliga hälsoproblem för hunden.

Jag fick för några dagarsen ta del av forskning från American Veterinary Dental Society. Där visar det ett resultat på att hela 80% av hundar över tre år lider av, eller har lidit av någon slags tandproblem. Denna statistik gjorde mig paniksalgen och insåg vikten av en liten sak som tandborstning.

Fördelar med en hundtandborste

Förebygga Plack och Tandsten: Regelbunden användning av en
hundtandborste hjälper till att fjärma plack innan det stelnar till tandsten.
Plack är en mjuk, klibbig hinnande av bakterier som kan leda till
tandköttssjukdomar om det inte hanteras i tid.

Förbättra Andedräkten: Ett tydligt tecken på att din hund
inte har tillräckligt bra munhygien är när den plötsligt får jättedålig
andedräkt. Genom att borsta din hunds tänder flertalet gånger i veckan kan du
minska bakteriemängden i deras mun, och på så sätt förbättra andedräkten och dess
munhygien.

Förebygga Tandköttssjukdomar: Tandköttssjukdomar brukar oftast
vara smärtsamma för hunden, och i värsta fall kan det även leda till
tandlossning och andra hälsoproblem. Genom regelbunden användning av en
hundtandborste kan du hålla tandköttet friskt och starkt.

Tidigt Upptäcka Problem: Om du periodiskt borstar din hunds
tänder ges du möjligheten till att upptäcka eventuella problem som lösa tänder,
svullnader eller blödande tandkött i ett tidigt skede. Desto tidigare det upptäckts,
desto snabbare och mer effektiv blir behandlingen.

Hur ska jag borsta?

Att börja borsta din hunds tänder uppfattas ofta som en stor utmaning, vilket jag kan förstå. Är din hund inte van med en tandborste i munnen måste du ta det steg för steg och ha tålamod.

  1. Välj Rätt Utrustning: Använd en tandborste och tandkräm som är speciellt utformade för hundar. Mänsklig tandkräm innehåller ofta ingredienser som fluorid som kan vara skadligt för hundar.
  2. Skapa en Positiv Upplevelse: Börja med att vänja din hund vid att du rör vid dess mun och tänder. Använd belöningar som godis och mycket beröm för att göra upplevelsen positiv.
  3. Börja Långsamt: Introducera tandborsten försiktigt och borsta bara några tänder i taget. Öka gradvis antalet tänder du borstar när din hund blir mer bekväm med rutinen.
  4. Borsta Regelbundet: För bästa resultat, sträva efter att borsta din hunds tänder dagligen. Om det inte är möjligt, sikta på att göra det åtminstone några gånger i veckan.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *